Wil jij graag motorrijden? Om te ervaren wat echte vrijheid is? En om het machtige gevoel van de kracht van de motor ervaren? Dan is het tijd voor motorrijles! En dan wil je natuurlijk weten hoeveel lessen je nodig hebt. Gelukkig is het antwoord vrij eenvoudig. Gemiddeld duurt het ongeveer 20 lessen voordat iemand klaar is voor het praktijkexamen. In deze blogpost bespreken we wat motorrijles inhoudt en welke factoren de totale leskosten beïnvloeden.

Waaruit bestaat een motorrijles?

Een enkele les duurt bijna altijd 60 minuten. Afhankelijk van de motorrijschool in Tiel en de instructeur die je kiest, worden de lessen meestal gegeven in blokken van twee uur. Tijdens de motorlessen leer je alles over de veiligheidsprotocollen, het manoeuvreren van je motor door het verkeer. En naarmate je vaardigheid toeneemt, komen hier nog andere scenario’s bij. Daarnaast maken ook de basisonderhoudstaken, zoals het controleren van vloeistofniveaus of het vervangen van remblokken, onderdeel uit van de opleiding.

Hoeveel kosten motorrijlessen?

Afhankelijk van de motorrijschool die je kiest, kunnen de kosten van motorrijlessen sterk uiteenlopen. De meeste scholen brengen een bedrag tussen €70 en €110 in rekening per lesblok (twee afzonderlijke lessen). Dit betekent dat de totale kosten van 20 lessen kunnen variëren van €1.400 tot €2.200. Maar met een rijlespakket kun je hier korting op krijgen.

Laat goedkoop geen duurkoop zijn

Er vanuitgaand dat je een gemiddelde leerling bent zul je ongeveer 20 motorrijlessen nodig hebben, voordat je op mag voor het CBR-examen. Aan de hand van de prijzen van motorrijschool, kun je zo een aardige inschatting van de kosten maken. Maar staar je niet blind op de prijs van de motorrijlessen alleen. Ook de kwaliteit van je motor instructeur speelt een grote rol. Allereerst natuurlijk omdat het belangrijk is dat je goed en veilig leert motorrijden. Maar ook omdat je beter leert wanneer je een klik met iemand hebt en deze de lesstof goed over kan brengen. Het zou zomaar kunnen dat je met een duurdere rijschool uiteindelijk alsnog goedkoper uit bent. Was je eigenlijk op zoek naar je autorijbewijs? Dan moet je hier zijn.