Voor veel planten is het van belang dat ze op de juiste plaats staan. Mogen ze in de volle zon staan of juist niet? Kunnen ze tegen de wind en hoeveel verdragen ze de kou? Dit heeft allemaal invloed op de ontwikkeling van de plant.

De palm boom

Palmbomen houden over het algemeen van veel licht. In tegenstelling tot veel andere planten moet hij dus zoveel mogelijk in de volle zon staan. Binnenshuis kun je hem daarom het beste bij een raam zetten waar hij veel zonlicht ontvangt. Bij vorst onder de -15 heeft de palm boom bescherming nodig. Dit kan met bijvoorbeeld een lichtslang of een beschermingshoes. Bij vriestemperaturen mag de kluit niet nat zijn. Zorg daarom voor een plantenbak waardoor het water kan weglekken. Je kunt de kluit ook isoleren in bubbeltjesplastic. Zorg er daarnaast voor dat de palm zoveel mogelijk uit de wind wordt gehouden. De bladeren kunnen door wind beschadigd raken waardoor ze kwestbaarder zijn en sneller afsterven. Plaats de palm boom daarom in een omgeving waar hij beschermd wordt door bijvoorbeeld een hoog en dicht hek.

Voeding

De voeding is om diverse redenen belangrijk voor de palm. De wortels hebben een goede voedingsbodem nodig om te kunnen wortelen en om vocht vast te houden. Ook moeten er in de grond de juiste voedingsstoffen zitten zodat de wortels kunnen groeien. Er zijn verschillende soorten grond verkrijgbaar, maar je kunt het beste grond gebruiken die speciaal gericht is op de palm zoals de Mediterrane voedingsgrond van Florentus.

Bewatering

Het bewateren van een palm boom is enorm belangrijk. In de zomer kun je een palm het beste dagelijks water geven. Hij kan niet nat genoeg zijn, mits het overtollige water kan weglopen. In de lente en de herfst hoef je de palm geen exra water te geven als het genoeg regent, maar doe dit 2 keer per week als het te weinig regent. In de winter heeft een palm boom weinig water nodig als hij in de kou staat. Geef hooguit 1 keer per week water en niet te te veel bij vorst zodat de kluit niet bevriest.