Is een hoogwerker certificaat verplicht?

hoogwerker certificaat

Een hoogwerker certificaat is een certificaat dat laat zien dat je genoeg kennis en ervaring hebt om veilig met een hoogwerker te werken. Een hoogwerker staat voor alle machines die ervoor zorgen dat je veilig kan werken bij hoger gelegen situaties. Dit is vooral te zien bij de bouw, industrie en bij de brandweer. 

Is het verplicht?

De wet stelt dat het hebben van een hoogwerker certificaat niet verplicht is. Wel is het zo, dat iemand alleen een hoogwerker mag bedienen als de bediener zich heeft bewezen. Hij moet dus voldoende opgeleid zijn en hij moet kennis hebben over de risico’s en regels van het werken met een hoogwerker. De Arbowet verplicht werkgevers om hun personeel voldoende te instrueren. Door het behalen van het hoogwerker certificaat, wordt er aangetoond dat de bediener aan alle eisen voldoen.

Hoe het certificaat halen?

Veilig een hoogwerker bedienen kan gedaan worden na het volgen van een hoogwerker opleiding en het behalen van het hoogwerker certificaat. Om het certificaat te halen, kan een hoogwerker cursus worden gevolgd. Deze cursus zorgt ervoor dat alle eisen uit de Arbowet uitgelegd worden. Het bestaat uit een deel theorie en een deel praktijk zodat je op alle gebieden genoeg kennis en ervaring hebt.